Facebook
Kosár
Hírlevél
GY.I.K.
Infó vonal: +36-20/74-66-780
Boríték kalauz

Borítékok, tasakok alapvető jellemzői

- Méret

- Záródás

- Ablakméret és pozíció

- Alapanyag

- Kivitel

Méret szerinti osztályozás

Az egyes borítékméretek esetén szükséges levélpapír hajtogatási elvet a termékek mellett animáció segíti.

LC6 boríték
Hagyományos, standard méretű boríték. Külső mérete: 114x162mm. Az A4-es méretű levélpapírt negyedrészre hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.

A webáruházunkban az LC6 borítékokat sárga színnel jelöljük.


LC5 boríték
Az LC6 méretű boríték kétszerese, az LC4 méretű boríték méretének a fele. Külső mérete: 162x229mm. Az A4-es méretű levélpapírt félbe hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.

A webáruházunkban az LC5 borítékokat narancs színnel jelöljük.


LC4 boríték
Az LC5 méretű boríték kétszerese, az LC6 méretű boríték méretének a négyszerese. Külső mérete 229x324mm. Az A4-es méretű levélpapírt hajtás nélkül lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.

A webáruházunkban az LC4 borítékokat élénk piros színnel jelöljük.


LA4 (DL) boríték
Az ismert „számlalevél” formátum. Külső mérete: 110x220mm. Az A4-es méretű levélpapírt harmadrészre hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik.

A webáruházunkban az LA4 borítékokat világoskék színnel jelöljük.

 

C6C5 boríték
Felépítésében megegyezik az LA4 borítékkal, méretében kicsit nagyobb. Külső mérete: 114x229mm. Az A4-es méretű levélpapírt harmadrészre hajtva lehet a borítékba tenni. A záródás a boríték hosszabb oldalára esik. Az üzleti levelezés elterjedt formája. Nagymennyiségű levél kiküldéshez ideális, mind a géppel történő levélpapír meghajtása, mind a géppel való borítéktöltés könnyen megoldható.
Méretéből adódóan az LA4 borítéknál több dokumentum tölthető bele, valamint a C6C5 méretű borítékokba az LA4 méretű boríték válaszborítékként tölthető.

A webáruházunkban az C6C5 borítékokat sötétkék színnel jelöljük.


TC4 tasak
Az A4-es méretű levélpapírt hajtás nélkül lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 229x324mm. A záródás a tasak rövidebbik oldalára esik.

A webáruházunkban az TC4 tasakokat sötét drapp színnel jelöljük.

 

TC5 tasak
A TC4-es termék méretének a fele. Az A4 levélpapírt félbe hajtva lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 162x229mm. A záródás a tasak rövidebbik oldalára esik.

A webáruházunkban az TC5 tasakokat világos drapp színnel jelöljük.


TB4 tasak
A4-es méretű papírt hajtás nélkül lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 250x353mm. A záródás a tasak rövidebbik oldalára esik.

A webáruházunkban az TB4 tasakokat sötét barna színnel jelöljük.

 

TB5 tasak
A TB4-es termék méretének a fele. Az A4 méretű papírt félbe hajtva nélkül lehet a tasakba tenni. Külső mérete: 250x353mm. A záródás a tasakk rövidebbik oldalára esik.

A webáruházunkban az TB5 tasakokat világos barna színnel jelöljük.

 

Záródás szerinti osztályozás

Enyvezett záródású
Hagyományos, a régről ismert „nyalogatós” záródás. A boríték fülére viszik fel a ragasztóréteget, amely nedvesség hatására ragasztható a boríték testére. Nagymennyiségű küldemény feladásánál alkalmazzák, az enyvezett borítékokkal a gépi töltés és ragasztás könnyen megoldható.

A webáruházunkban az enyvezett borítékokat ikonnal jelöljük.


Öntapadó záródás
Ezek a borítékok, tasakok dupla füllel rendelkeznek, a zárás a két fülrész egymásra hajtásával biztosítható. A biztos kötés a fülekre felvitt kétkomponensű ragasztóréteg összenyomását követő néhány perc elteltével alakul ki. Kézi borítékoláshoz könnyen használható.

A webáruházunkban az öntapadó borítékokat ikonnal jelöljük.


Szilikonos záródású
A típus könnyen felismerhető a fülön lévő, lehúzható védőszalagról. A szalag lehúzását követően rá kell simítani a fület a borítékra, így biztos zárás hozható létre. A legmodernebb kivitel, kézi borítékoláshoz könnyen használható.

A webáruházunkban a szilikonos borítékokat ikonnal jelöljük.

Ablak szerinti osztályozás

Az ablakos borítékok a gyors és exkluzív címzést segítik elő. Egy lépésben a levélpapírra postai címzést is nyomtatva megkímélhetjük magunkat a kézzel, utólagos nyomtatással, vagy címke felragasztásával járó procedúrától. A címzés viszont némi tervezést, és pontos levélpapír hajtogatást igényel, hiszen a boríték mindig egyazon pontjára kell esnie. Ebben segítséget nyújthat önnek a termékek melletti Címzési segédlet.
A borítékok így lehetnek ablak nélküliek, bal ablakosak, vagy jobb ablakosak.


Ablakméretek
A szabvány ablakméretek a kis méretű borítékokon általában 35x90mm, vagy 45x90mm, a nagyobb méretű borítékokon lehet 55x90mm, vagy 50x100mm. Ezeket a standard méreteket a webáruházban ikonokkal jelöljük.


Ablakpozíciók
Ezt az adatot a boríték oldalától, illetve aljától vagy tetejétől mért távolsággal adjuk meg. Szabvány ablakpozíciók például LA4 boríték esetén a jobbról 28mm, alulról 20mm, vagy balról 20mm alulról 20mm, LC5 esetében a jobbról 20mm, alulról 60mm.

 

Papírtípus szerinti osztályozás

Ofszet papír
A mindenki által ismert egyszerű levélpapír (pl. fénymásolópapír). Követelmény a mérettartóság, nehogy a papír nedvesnyomó eljárás közben méretét megváltoztassa. Felülete általában enyhén simított, finoman szemcsés, borítékok gyártásához jellemzően 70-80-90 g/m2 tömegű kivitelben használják.

Duplex papír
Két rétegből készülő, 200-250 g/m2 tömegű papír. A két rétegből adódóan a papír egyik oldala fehér, a másik szürke színű.

Kraft papír
Fehérítetlen szulfát-fenyőcellulózból készült csomagolópapír, melyet különböző csomagolási célokra, pl. papírzsák, papírzacskó stb. készítik. Jellemzően 50-120 g/m2 tömegben fordul elő.

Naturcell papír
Fehérítetlen szulfát cellulózból készült, nagy szilárdságú, szívós, rugalmas, papír. Jellemzően 40-250 g/m2 határok között készül.

Gascofil papír
Kivételes minőségű, rendkívül erős, a környezeti hatásoknak ellenálló, többrétegű, középen polietilén rácsozattal megerősített alapanyag. Ésszerű határokon belül ellenáll a mechanikai behatásoknak, a nedvességnek.

Környezetbarát (recycling) papír
Újrahasznosított papírból készült alapanyag.

A webáruházunkban a környezetbarát termékeket ikonnal jelöljük.

 

Egyéb jellemzők

Bélésnyomott
A boríték belső felére felvitt, általában egyszínű homogén (szürke), vagy mintázott nyomat. A boríték anyagának átláthatóságát hivatott megakadályozni. A szabvány méretű ablakos borítékok bélésnyomással készülnek, kivévelt jelentenek ez alól a környezetbarát alapanyagból gyártott termékek. A vékony papírból készült bélésnyomott fehér boríték színárnyalata a bélésnyomatlan borítékhoz képest eltérhet.

A webáruházunkban a bélésnyomott borítékokat ikonnal jelöljük.

Redős-talpas
Tasakok esetén használatos kivitel, könyvek, dobozok, vagy iratkötegek borítékolására szolgál. A tasak talppal rendelkezik, ennek szélessége általában 30-50 mm.

A webáruházunkban a redős-talpas tasakokat ikonnal jelöljük.

Légpárnás
Kivételes védelemre szolgáló küldemények borítékolására szolgál. Béléssel rendelkezik, amelyet az ismert buborékos fóliából alakítanak ki, így nagyban ellenáll a nyomás és ütések hatásainak, de cseppálló és ellenáll a hőhatásnak is. Lehet lyukasztott kivitelű, amely kapcsos zárást, fűzést tesz lehetővé. Nyomtatása szitázásos technológiával, vagy tampon nyomással oldható meg.

A webáruházunkban a légpárnás tasakokat ikonnal jelöljük.

Külső füles
A gyártás során ragasztással rögzítendő oldalsó peremét a boríték testére kívülröl hajtják rá, amely kedvező a boríték géppel történő töltése esetén.

A webáruházunkban a külső füles borítékokat ikonnal jelöljük.

Tel.: +36-20/74-66-780 Fax: E-mail: info@overprintkft.hu

Cím: 1033 Budapest, Reményi Ede u. 3. * 47.555817, 19.046672