Facebook
Kosár
Hírlevél
GY.I.K.
Infó vonal: +36-20/74-66-780
Segédlet a Borítéktervező használatához

A borítéktervező használatához regisztráció szükséges. Amennyiben korábban már regisztrált a megadott e-mail címével és jelszavával kérjük lépjen be és a borítéktervező használható válik.

A borítéktervező a standard méretű és kivitelű borítékok egyedi felülnyomásának megrendelését teszi lényegesen egyszerűbbé, miközben a tervezés során Ön folyamatosan kontrollálhatja, hogy az eszközölt változtatások milyen eredményt produkálnának a kész nyomaton. A program jelzi a nyomtatásra nem ajánlott felületeket, illetve milliméterskála is segítséget nyújt az egyes elemek pontos elhelyezéséhez. A folyamat során a betűtípust és méretet, a betűszínt állíthatja be, szövegek szabadon rendezhetők, saját képet, logót illeszthet a nyomtatandó felületre.

A tervezőben a ikon jelre klikkelve kaphat segítséget a kitöltéshez, ráklikkelve új ablakban juthat információhoz.

Amennyiben Ön nem standard méretű borítékot kíván felülnyomatni az Egyedi méretű termékek menüpont alatt tud árajánlatot kérni.

Néhány gondolat a színek világáról

A témában jártas partnereink már tapasztalhatták, hogy az esetek jelentős részében - például egy tárgyról készült fotó esetén - az eredeti tárgy, illetve annak a monitoron látható képének, vagy a képről készült nyomatnak a színei eltérést mutatnak. Ez az eltérés lehet kisebb-nagyobb, többnyire nem zavaró jelenség, többségünk számára nem is feltűnő, illetve nem tulajdonítunk ennek nagy jelentőséget. Mégis melyek ennek az eltérésnek az okai?

Ezek az eltérések a PC technológiai sajátosságaiból, a mindannyiunk által használt számítógépek korlátaiból adódnak. Természetesen készülnek olyan rendszerek, amelyek tervezése során a színhelyes megjelenítést elsődleges szempontként kezelik. A könyv- és lapkiadással foglalkozó szerkesztőségek, fotóstúdiók esetén elengedhetetlen az ilyen igényes berendezések használata, ezen rendszerek teljesítménye, minősége viszont messze meghaladja azt a szintet, amelyet egy átlagfelhasználó valaha is elvárna otthoni rendszerétől. (Nem elhanyagolható szempont a két említett rendszer ára közötti különbség sem, egy komplett profi rendszer otthoni környezetben gyakorlatilag megfizethetetlen.) Mégis könnyen belátható, hogy például egy a kiskereskedelemben beszerezhető, kalibrálatlan 20.000.- Ft értékű színes nyomtató megjelenítési képességei össze sem vethetők egy több tízmillió forint értékű digitális nyomtatóéval, vagy egy az átlag számítógépbe beépített 5.000-10.000 Ft értékű videokártyával szemben támasztott követelményeink sem egyezhetnek meg egy speciálisan grafikai megjelenítésre tervezett videokártya által nyújtott minőséggel. A profi rendszerek minden egyes eleme tervezetten kerül beépítésre és a megjelenítési képességeinek kiaknázásához kalibrálási folyamaton esik át. Függ ezen kívül még a monitoron megjelenő színes kép minősége az operációs rendszertől, annak beállításaitól, a monitor felbontásától és fényerő, kontraszt és színtelítettség beállításaitól.

Ezt azért kell leszögeznünk, mert az otthoni környezetben kinyomtatott, vagy megtekintett terv nagy valószínűséggel eltérést fog mutatni a profi gépekkel elkészített tényleges nyomattól.

Mi a megoldás, ha a helyzet ennyire bizonytalan? A nyomdatechnológia a színek beazonosításához és megjelenítéséhez a pantone színskálát használja. Ezek a pantone színek egyértelműen beazonosítottak, állandóak. A borítéktervezőben mi magunk is pantone színeket ajánlunk fel a saját borítékjának megtervezéséhez, ha egy szín mellett dönt, akkor legközelebb ugyanazt a színt választva is ugyanazt a színárnyalatot fogja kapni. A tervezőben a leggyakrabban használt és tapasztalataink szerint a megrendelőink által preferált pantone színek kerültek feltüntetésre. Ha a felajánlott színek között nem találja az Ön által keresett árnyalatot, akkor a pantone szám megadásával is választhat színt. Központunkban megtekintheti a teljes pantone-skálát, így nem érheti meglepetés a kész nyomat átvételekor. Cégünk a Pantone U skálát használja a színek azonosításához.

Pantone skála

Pantone színskála

A borítéktervezőben minden szín esetén 8 árnyalatból választhat. Mindazonáltal a tapasztalataink szerint az emberek 95 %-a három színárnyalatból nagy biztonsággal választani tud, ennél sokkal több színárnyalat felkínálása általában a bőség zavarát okozza.

A borítéktervező használata lépésről-lépésre

1. A boríték típusának kiválasztása

A borítéktervező elindítását követően a program felajánlja a választható boríték típusokat. A különbözőféle termékek közötti eligazodást a webáruházban használt színek és piktogramok segítik. Így pl. az LC6 méretű boríték színe a sárga, az LC5 méretűé a narancs, az LA4 méretűé a világoskék. Első körben válassza ki a borítékot a mérete, valamint ablak szerinti kivitele szerint, majd klikkeljen a választott típusra. Ekkor a kiválasztott típus alatt részletes piktogramos lista jelenik meg felülnyomásra alkalmas termékekről. Pl.:

Boríték választás

Válasszon borítékot

 

Ha a kurzort a tervezőben a piktogram fölé viszi, szöveges formában is megjelennek az adott boríték paraméterei. Kiválasztás után megjelenik a borítéktervezés felülete.

2. A tervezést segítő funkciók

Segédlet

Használja a segédleteket

A tervezőben az összeállított boríték az Előnézet funkcióban megnézhető, mind a címoldal, mint a hátoldal. Emellett a tervezés során az alábbi beállítások lehetnek a segítségünkre:

- Vonalzó: alapértelmezetten bekapcsolt segédlet, amely szükség esetén kikapcsolható. A képernyőn megjelenő borítékunk méretét monitorunk mérete, felbontása határozza meg, ez viszont nem feltétlenül egyezik meg a kezünkben tartott eredeti borítékkal. A méret meghatározásában, az egyes elemek elhelyezésében segít a boríték oldalai mentén megjelenített méretarányos vonalzók.

- Segédrács: Ezt bekapcsolva a vonalzók mm skálája a boríték felületére vetíthetők, segítve az egyes elemek pontos elhelyezését

- Segédvonalak: A boríték felületére piros vonalakkal határolt terület, amely az általunk javasolt nyomtatási területet mutatja.

 

3. A borítéktervező funkciói

A legfelső sorban a választott boríték típusa olvasható, ennek megfelelően a tervezési felületen a választott boríték képe látható.

Boriték megnevezése

A tervező fejléce, itt jelennek meg az Ön által feltöltött képek ikonjai, amit fogd és vidd módszerrel ráhúzhat a boríték felületére

A boríték megnevezésével azonos sorban a    jelre klikkelve kaphat segítséget a kitöltéshez, ráklikkelve új ablakban a borítéktervező használata lépésről-lépésre leírás hívható elő. A megnevezés alatt a második sorban választhat, hogy a tervezés során a boríték címoldalát, vagy hátulját kívánja látni. A boríték megnevezése alatt láthatók a korábban egyedileg feltöltött logók, képek ikonjai.

 

3. Szöveg felvitele a borítékra

Szöveg rögzítése

Kattintson a Szöveg hozzáadására és gépelje be a kívánt szöveget

Klikkeljen a szöveg hozzáadására, a boríték felületén megjelenő szövegdobozban tud szöveget rögzíteni. A duplán kattintásra megjelenő ablakban tudja a szöveget átírni. A szövegdoboz a boríték felületén szabadon áthelyezhető, a bal felső sarkában a kuka ikonra kattintva a szövegdoboz törölhető.

4. A szöveg tulajdonságainak beállítása

Kattintson a létrehozott szövegdobozra, ezt követően megváltoztathatja a betű típusát, a méretét. Amelyik betűtípus támogatja, annál félkövér, illetve dőlt típust is választhat. Beállíthatja a szövegdobozban a szöveg igazításának irányát (jobbra zár, balra zár).

Betűtípus kiválasztása

Válasszon betű típust, méretet és színt

Kiválaszthatja az adott szövegdobozban lévő szöveg színét. Figyelem! A monitoron megjelenő színek tájékoztató jellegűek, a pontos színt az adott színminta fölé vitt kurzor esetén megjelenő pantone szín száma jellemzi.

Különböző formázást igénylő szövegeknek hozzon létre egymástól független szövegdobozokat!

 

5. Logó feltöltése

A borítékra saját logó is illeszthető. A feltölthető kép maximális mérete 1024x1024 pixel, a maximális mérete 5 MB.

Fájl feltöltése

A Fájl feltöltésére kattintva feltöltheti céges logóját

Kattintson a kép feltöltése ikonra, válassza ki a saját gépéről a beilleszteni kívánt képet. A feltöltést követően (ez a internet kapcsolatának sebességétől függően eltarthat néhány másodpercig) tervező fejlécében megjelenik a feltöltött képének az ikonja. Ez már behúzható a boríték felületére, a felületen átméretezhető.

 

6. A boríték megrendelése

A boríték megtervezését követően kattintson a Megrendelés gombra. A felugró ablakban ki kell töltenie a rendelt mennyiséget, az Ön által kívánt átvétel dátumát. Megadható a nyomat színeinek száma, amennyiben ezt nem tudja meghatározni, kérjük válassza az ajánlatkérés opciót. A megjegyzés rovatba magyarázatot fűzhet a megrendeléséhez.

A beérkezett megrendeléseket kollégáink minden esetben kiértékelik, tisztázandó kérdés esetén a megadott elérhetőségein keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot. Célunk, hogy az elképzeléseit maximálisan szem előtt tartva, rövid határidővel, kedvező árfekvésű, kiváló minőségű terméket tudjunk átadni az Ön számára.

Tel.: +36-20/74-66-780 Fax: E-mail: info@overprintkft.hu

Cím: 1033 Budapest, Reményi Ede u. 3. * 47.555817, 19.046672